پرسش و پاسخ سقف کرمیت1 در تاریخ 10/8/86 در شهر مشهد جلسه ای با حضور اساتید و مهندسین و دست اندرکاران ساختمان تشکیل گردید ،مطرح شد.
ماحصل چهار ساعته این جلسه سوالهایی بود که توسط عزیزان مطرح میشد و شرکت کُرمیت پارس پاسخگوی آنها بود .
از آنجاییکه این سوالات مورد نظر افراد بسیاری است به چاپ آن اقدام شد .حال در ذیل به شرح چند نمونه از این پرسش و پاسخ می پردازیم .
برای اطلاعات بیشتر به کتاب ” پرسش و پاسخ سقف کُرمیت ” مراجعه فرمائید.
سوال : نبشی بال فوقانی از نوع فابریک می تواند باشد ؟
جواب: در صورتیکه نبشی ملزومات آئین نامه جوشکاری، از نظر کیفیت جوش و آئین نامه فولاد ایران از نظرکیفیت فولاد را بر آورد نماید، کاملاَقابل استفاده است.
در ایران کارخانه های فولاد که نورد نبشی را به صورت استاندارد، شامل گرم کردن شمش، نحوه نورد و خنک کردن و استفاده از شمشSt-37 انجام می دهند، تا آنجائیکه ما می دانیم فقط ذوب آهن فولاد اصفهان است که بعلت محدودیت انواع تولید و مقدار تولید جوابگوی بازار نیست و بنابراین تجویز ما استفاده از ورق فولادی استاندارد که به صورت سرد نورد ویا خم شده باشد، می باشد.
سوال : استفاده از بلوک پلی استایرن که گاز سمی تولید می کند بجای بلوک سیمانی جایز است؟
جواب: بلوک پلی استایرن تولید گاز سمی ندارد، گاز حاصل از سوختن آنco2 است، ولی استفاده از انواع آن خطر آتش سوزی را بهمراه دارد.استفاده از نوع f (کند سوز) نیز محدودیت های خود را دارد. بعلاوه آنکه بعضی از کارخانجات تولیدی نوع معمولی را بجای نوع f به مشتری می دهند. بهر صورت باید پذیرفت که در مقابل کم شدن خطر ناشی از زلزله برای این سیستم، عوارض ناشی از آتش سوزی باید در نظر گرفته شود.
استفاده از بلوک سفالی کُرمیت نیز که در چند سال اخیر تولید آن در کارخانجات مختلف انجام گرفته گزینه مناسبی است. ضمناَ استفاده از سقف کامپوزیت کُرمیت را که هیچکدام از اشکالات بلوک سیمانی و پلی استایرن و سفالی را ندارد و همچنین مزایای بسیاری، مخصوصاَ از نظر اقتصادی را نیز با خود دارد، عمیقاَ تجویز می نمائیم.
سوال: در کناره کش ها تیرچه لازم است یا نه؟
جواب: جواب این سوال به علت طراحی کش بر می گردد. کش اصولاَ قطعه ای است که در مورد آن نه بار گذاری خاص وجود و نه طراحی خاصی می باشد، دلیل استفاده از کش تا آنجا که ما میدانیم به ترتیب اهمیت سه نکته زیر است:
1- شاقول نمودن ستونهای فولادی در هنگام نصب.
2-تعریف یک گره یا نود برای تعیین طول نگهداری جانبی ستونها
3-هماهنگ سازی حرکت قاب ها در سیستم تیرچه بلوک که اتصالات فقط بصورت نشیمن است.
از نظر ما با پیشرفت سیستم های سقف و استفاده از بتن در روی سقف ها مورد دوم در ساختمان های متعارف وجود ندارد و با استفاده از تیرچه های کُرمیت که به اسکلت جوش می شود، مورد سوم نیز از بین می رود و فقط نکته اول که عملیات شاقول کار اسکلت و آهنگر را تسهیل می کند باقی می ماند.
باید دلایل حذف بند2و3 را توضیح دهیم، برای تعریف یک نقطه به عنوان گره که بتواند بعنوان نگهداری جانبی قطعه فشاری باشد، بر اساس محاسبات نیروئی معادل هفتادوشش هزارم نیروی ستون لازم است تا در دو جهت متعامد به نگهداری ستون بپردازد. این نیرو در آئین نامه آمریکا 1% نیروی محوری قطعه فشاری گرفته می شود.
بنابراین نگهداری یک قطعه فشاری با نیروی محوری یکصد تن،در دو جهت متعامد نیرویی معادل یک تن لازم است. در قدیم که سقفها فاقد بتن بودند، امکان این وجود داشت که قطعات متصل به ستون و سقف نتواند این نیرو مقاوم را ایجاد نماید. مخصوصاَدر سقفهای ضربی که سقف در کشش هیچگونه نیروئی تحمل نمی کند.
اما در سقفهایی که بتنی هستند و یا روی آنها بتن ریخته می شوند، مانند انواع تیرچه و بلوک، وجود 5 سانتیمتر بتن و قطعات درون آن مانند پل و تیرچه، براحتی این مقدار از نیرورا تامین می نماید. بنابراین برای ساختمانهای متعارف با ستونهایی که نیروی آنها کمتر از200 تن باشد، می توان از وجود کش، صرفه نظر نمود .
امادر مورد دوم نیز مشخص است که با جوشکاری تیرچه های کُرمیت و یا سقفهای کامپوزیت که تیر آهن در آنها به پل جوش می شود، وجود کش،در همسازی حرکت جانبی قابها بلا اثر است.
در مورد شاقول نمودن ستونها نیز با نصب یک قطعه فولادی مناسب مانند یک نبشی، یا ناودانی یا تیر آهن در فاصله حدود50 سانتی بالا یا زیر سقف موازی محل کش ها و جوش یکطرفه آنها به ستون ها، میتوان ستونها را شاقول و بعد از ریختن بتن روی سقف این قطعات را برداشت.
با توجه به مطالبی که در فوق عرض شد ،در صورتیکه کش برای ساختمان نصب شده ولی محاسبات نشان می دهدکه مقاومت آن به جای یک تیرچه کفایت دارد، از گذاشتن تیرچه می توان صرفه نظر نمود.
سوال: از چه نوع آرماتورهایی میتوان در تیرچه و سقف کرمیت استفاده کرد ؟
جواب: بر اساس نشریه151 استفاده از آرماتور A3 در تیرچه ها ممنوع بوده ولی در آرماتور حرارتی و ریب ها، آزاد است . در مورد تیرچه ها بهتر است حتی الامکان از آرماتور A1 با قابلیت خم کافی استفاده شود .
استفاده از فولادهای خارجی که کیفیت آنها در جوشکاری و خم کاری نا معلوم است، مناسب نمی با شد .
سوال: آیا استفاده از آرماتور در تقویت تیرچه مشکلی ندارد؟
جواب: در صورتیکه میلگرد قابلیت جوشکاری مناسب را داشته باشد، در تقویت تیرچه و پلها نیز می توان از میلگرد استفاده نمود و هیچ تفاوتی با سایر تقویت ها ندارد.
سوال: آرماتور منفی چرا در سقف کُرمیت بکار نمی رود؟
جواب: در موردتیرچه و بلوک سنتی هم در نشریه82 و94 استفاده از آن آمده است ولی ما هنوز نفهمیده ایم که علت استفاده از این آرماتور چیست و با دوستان عزیز هم که در جلسات مختلف از جمله ویرایش جدید استاندارد2909 بحث داشته ایم به نتیجه ای نرسیدیم, بهر صورت با توجه به نشریه 151 استفاده از این آرماتور در تیرچه های کُرمیت منتفی است.
سوال: در مورد محاسبات ورق برشگیر کناری تیرچه ها توضیح دهید:
جواب: برشگیر دو عمل انجام می دهد، با ایجاد مقاومت در مقابل فشار حاصل از رانش افقی پای تیرچه در بال تحتانی کمک می کند و دوم آنکه با وارد شدن در منحنی سهمی برش جان، بخشی از تنش برشی را هم به خود می گیرد. معمولاَ محاسبات خاصی در روی آن انجام نمی شود،چرا که بسیار محافظه کارانه(Over Desig) استفاده میشود. در مورد فشار رانش ایجادشده در تکیه گاه تیرچه ها معمولاَدر اسکلت فلزی و مخصوصاَ در دهانه های وسطی مهم است و بوجود می آید.
سوال: آیا باید جان تیرچه ها با بتن پر شود؟
جواب: حتماَ و لازم است که درون تیرچه به روشهای مجاز ویبره نیزصورت بگیرد.استفاده از بلوک پلی استایرن روی تیرچه هایی با عرض بال تحتانی 8 سانتیمتر این مشکل را بوجود می آورد که در جان تیرچه ها امکان پر شدن را کم می کند.البته نباید فراموش کرد که عرض 8 سانتیمتربرای تیرچه های کوتاهتر از 4 متر است و معمولاَ برش زیادی در جان نیست و می توان در صورت اجبار با بتن باروانی زیاد تر آن را پر نمود .
سوال: بریده شدن تیرچه ها و کوتاه کردن آنها امکان پذیر است
جواب: بله، کوتاه و بلند کردن تیرچه ها با رعایت جزئیات ارائه شده در جزئیات اجرائی چاپ شده توسط این شرکت و رعایت نکات محاسباتی (مخصوصاَدر مورد ازدیادطول) امکان پذیر است.
(برای توضیحات بیشتر به جزوه جزئیات اجرای سقف کرمیت و کتاب پرسش و پاسخ مراجعه شود.)
سوال: اشکالات رایج درساخت واجرا چیست؟
جواب: اشکالات ساخت و اجرا به دو صورت شکلی و ماهوی هستند..اشکالات شکلی مانند عمود نبودن صحفه جان بر بال تحتانی، عدم رعایت خیز متقارن در طول تیرچه، شمشیری شدن تیرچه ها و در اجرا عدم رعایت فاصله تیرچه ها و در نتیجه عدم نشستن بلوکها یا افتادن آنها،جوش ندادن آرماتور حرارتی و ریب و یا در سیستم کامپوزیت کُرمیت عدم نصب یک میلگرد موقت در زیر بال تحتانی و عمودی بر تیرچه ها و جوش موقت آن که باعث پیچیدن تیرچه وعدم زیبایی آنها میشود.
ضمناَ شن زدگی بتن و یا عدم ویبره کافی باعث بدنمایی کار در سقفهای کامپوزیت کُرمیت میشود.
سوال : کمانش بال فشاری و مشکالت آنرا توضیح دهید .
جواب : بال فشاری قبال از گرفتن بتن و در هنگام ریختن بتن و گذاشتن بلوک و ً کال اجرای سقف باکمانش موضعی و جانبی مواجه است .
َ کمانش موضعی معمولا بین دو گروه مجاور دربال فوقانی اتفاق میافتدکه برای رفع ً باید فاصله گره ها از 30 سانتی متر اضافه نشود.آن معموال کمانش دوم،کمانش جانبی بال فوقانی است که در صفحه سقف اتفاق میافتد و جوش دادن میلگردهای حرارتی به بال فوقانی،جلوی آنرا خواهد گرفت .
الزم است توضیح دهم که کمانش به صورت کلی پدیدهای است اتفاقی و از نظرتئوری اگر
َهمگن وبار در مرکز ثقل آن وارد شود و قطعه اعوجاج مصالح قطعه فشاری کامالاولیه نداشته باشد ً ،کمانش اتفاق نخواهد افتاد.
.اما ما هیچگاه این سه شرط را عمال نمیتوانیم فراهم کنیم و بنابراین باید از ظهور پدیدۀ کمانش قطعه فشاری جلوگیریکنیم. همانطوریکه دراستفاده از کشها توضیح دادم نیروی جلوگیری از کمانش حدود 1% نیروی فشاری قطعه است و مقدار آن بسیار کم میباشد.
بنابراین با جوش دادن آرماتورها ی حرارتی،حتی به صورت یک جوش نیم سانتی میتوان جلوی کمانش بال فوقانی رادر هنگام اجرای سقف گرفت .
ً برای جلوگیری از پیچش تیرچه ُ ها درمورد سیستم تیرچه و بلوک کرمیت با ضمنا ُ استفاده از جوشکاری ریب به بال تحتانی و درسیستم کامپوزیت کرمیت با استفاده
ازجوش یک یا دو میلگرد، اگر دهانه بلند باشد، در زیر بال تحتانی جلوی پیچش تیرچه را باید گرفت.
سوال: محاسباتی بر اساس نرم افزارهای مختلف نشان می دهد که جداول طراحی تیرچه ها که از طرف شرکت کُرمیت چاپ شده، ضعیف است.
جواب: جداول چاپ شده بر اساس بر نامه ای که محاسبات ارائه شده در نشریه151 را دنبال می کند می باشد و ما تمامی تلاش خود را جهت امانت داری بکار برده ایم و بر نامه های رایج طراحی در مورد شرائط خاص تیرچه ها ممکنست جوابگو نباشد و در این مورد نشریه151 ملاک طراحی است.
برای توضیحات بیشتر به ” کتاب پرسش و پاسخ سقف کُرمیت ” و نشریه 151 رجوع نمایید.
این ودیو در مورد توانائی های تیرچه کرمیت را ببینید:
و این ویدیو در باربری لیفتراک:
برای دانلود فایل این کتاب پرسش و پاسخ سقف کرمیت اینجاask&. کلیک کنید.
برای دانلود نشریه 151 اینجاCode151.pdfکلیک فرمائید.
برای دانلود استاندارد Microsoft Word – 12977 اینجا کلیک کنید.
برای استفاده از منابع می توانید به آدرس aisc.org , و یا ACI.org مراجعه فرمائید.